Банката се позова на решението на Антикорупционната комисия

Зад решението за отстраняване на подуправителя на БНБ Андрей Гюров всъщност стоят усилия той да не заеме поста служебен министър-председател. Това гласи позицията на ПП-ДБ, чиято номинация беше Гюров. Постът подуправител на Централната банка е сред онези, от които президентът може да избира за служебен премиер. 

Във вторник късно вечерта Управителният съвет на Националната банка отстрани Гюров. Позова се на решението на Антикорупционната комисия, че при назначаването му той е бил в несъвместимост, тъй като е заемал позиция в юридически лица. Самият Гюров обжалва решението на комисията, има и насрочена дата за делото за средата на септември.

От ПП-ДБ поставиха въпроса защо от БНБ не изчакаха дотогава. Позицията на Централната ни банка, е че те не биха могли да не разгледат казуса при положение, че Антикорупционната комисия ги е сезирала.

Оттук нататък ще се чака думата на още един съд – Върховният административен, защото Гюров ще обжалва и вчерашното решение на БНБ за отстраняването му.

БНБ отстрани Андрей Гюров като подуправител

Андрей Гюров е категоричен, че казусът отива във ВАС.

„Защитавам не само себе си, а и всички членове на Управителния съвет – сегашни и бъдещи, от административен произвол. В една правова държава не може един административен акт да не подлежи на съдебен контрол и по този начин да служи за външна намеса, неправомерна и незаконна атака към ченове на Управителния съвет на БНБ”, заяви Гюров.

Той беше избран за подуправител с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС миналото лято. Днес те се оказаха на различни позиции.

"Административният съд прие за допустима жалбата на Андрей Гюров и каза, че ще заседава съвсем скоро - на 16 септември. Правят впечатление обаче усилията на БНБ да вземат решение преди съда да се произнесе. И тук ключово е защо толкова много бързат. Дали това не са усилия за отстраняване на потенциален служебен премиер", заяви Венко Сабрутев от ПП-ДБ. 

"Управителният съвет на БНБ е взел решение в изпълнение на това от Антикорупционната комисия. Пред Гюров стоят две алтернативи - да приеме или да обжалва решението", посочи Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. 

Според БСП всъщност БНБ пада жертва на доскоро партньорските отношения между ПП-ДБ и ГЕРБ.

"Отново държавна институция пада в жертва на отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Когато бяха заедно, се гледаха по един начин, а сега - по различен. Поставят в жертва важни въпроси", отбеляза Корнелия Нинова от БСП. 

За „Възраждане” по-важният въпрос е какво ще се случи с вече взетите решения с подписа на Гюров, ако той не е трябвало да заема поста.

„Това, което мен ме притеснява, е дали решенията, които БНБ е взело с подписите на Гюров, няма да са атакуеми в съда”, заяви Димо Дренчев.

 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase