Снимка: iStock
Коментар на специалистите
Храната освен повод за радост може и да е причина за големи тревоги. Здравните власти регистрираха бум на чревните вируси - с 50% повече за една година.
"Лятото е време, когато сме предразположени към по-лежерни занимания. Ставаме малко по-немарливи към хигиенно-епидемиологичните изисквания, които трябва да спазваме. Също така със струпването на повече хора се затруднява и санитарният контрол, съхранението на продукти", обясни в ефира на "Събуди се" началник на Клиниката по спешна токсикология на ВМА доц. Людмила Нейкова.
По думите ѝ трябва да внимаваме с консумацията на храните, които взимаме на плажа с нас. "Задължително трябва много добре да бъдат измити продуктите, които ще носим, и трябва за кратко време да бъдат изложени на високите температури на плажа. Дори и да имаме хладилна чанта, това не е гаранция, че няма да настъпи някакво изменение въс вкусовите качества на хранителния продукт или да се развие някаква микрофлора, дали ще е от типа на вирус, дали ще е микроорганизъм. Тъй като симптомите и на вирусните, и на бактериалните инфекции са почти едни и същи. Това е коремна болка, коликообразна, която е доста мъчителна, това е гадене, повръщане", обясни доц. Нейкова.
Огнище на нов вариант на COVID-19 в Гърция
"Моето мнение е, че има повишена заболеваемост, но няма някаква по-отежnена епидемична обстановка. Тези заболявания са обичайни за този сезон на годината и за тези температури", подчерта в студиото на "Събуди се" педиатърът д-р Пламен Масларски.
Според него "спокойно могат да се консумират всички типове храни, като те бъдат добре измити. "Трябва и ръцете на обработващите храните също да бъдат добре почистени", посъветва той.
Повече по темата гледайте във видеото.
Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase