Все още не е малка вероятността да премине на наша територия

Нощта в Петрово премина под светлините на пожара. Местните хора заснеха кадри, на които притеснително се виждат пламъците от Славянка. Но с утрото се разбра, че пожарът още е далеч.

За да провери лично ситуацията вътрешният министър Калин Стоянов огледа района - с хеликоптер. „Фронта на този пожар, който ние видяхме, е не по-малко от 15 км, лошото е, че там е силно пресечена местност. Колегите от гръцка страна в момента работят единствено с хеликоптери, доколкото разбрах, включват и самолет. На място за низовото горене няма как да достъпят за момента. Там в района има минни полета, които са от много време, и затова не е допустимо там да влизат хора”, коментира той.

Пожар в Гърция на 2 км от границата с България (ВИДЕО)

Пожарът продължава да е върхов на места. В отделни райони огънят почти достига границата. „В различни краища е на различно разстояние, най-близо е там, където са земеделските територии, там е най-близо до българската граница, там е низов, в земеделски територии, пасища и ниви”, обясни директорът на Югозападно държавно предприятие инж. Валентин Чамбов.

Стоянов: Пожарът в Гърция бавно, но сигурно върви към нашата граница

Възможно е в гасенето на пожара да се включат и хеликоптерите от Чехия и самолетите от Испания. „Те няма да заминат както се казва от днес до края на вечерта, те ще бъдат на разположение също, но ние разполагаме и с нашите хеликоптери на МО, отделно от което както ви казах – голяма част от силите, които са в момента в Ямболско, ще бъдат пренасочени, мисля, че даже вече пътуват и водометните машини, които са на Жандармерията”, допълни вътрешният министър Стоянов.

От гръцка страна продължава гасенето само с хеликоптери и самолети заради опасения за наличие на мини в планината.

Според Пламен Поюков от Държавно горско стопанство „Катунци“ ситуацията на терен не се е променила. "Очакваме, че ще се усили вятърът и пожарът ще тръгне към границата с България. Още в 4:30 ч. наши екипи тръгнаха натам, тъй като на източния фронт мястото е по-недостъпно. Горят треви и храсти, което позволява на огнеборците с наземни средства да се справят с низовия пожар. В западната част са пламнали горски масиви от дървесна растителност. Там сме направили 2 км ивица. Има дежурна противопожарна кола от Горско стопанство „Петрич”, която патрулира по браздата. Пожарът там е върхов, което означава, че е по-рисков", обясни той. 

При евентуално приближаване до границата с България, огънят ще бъде вклинен и свален на земята, за да бъде загасен по-бързо, допълни той. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase