Повдигнато ѝ е обвинение в укривателство

Полицай отива на съд заради случая „Семерджиев”. Две години след жестоката катастрофа на бул. „Черни връх”, при която живота си загубиха две момичета, прокуратурата предава на съд младши инспектор Симона Радева. Бившата вече полицайка е обвинена в това, че е помогнала на Георги Семерджиев да се укрие. На 5 юли 2022 година джипът на мъжа помете двете момичета на тротоара. Експертизи доказаха висока скорост, употребата на опиати, а книжката и номерата на колата се оказаха фалшиви. 

Със 166 км/ч и с включени полицейски лампи, употребилият амфетамин Семерджиев минава на червено. Удря такси и се забива в асансьора на близката метростанция. Джипът му се разполовява. На тротоара в този момент са 21-годишната Хериет и Христина на 27 години. Младите жени издъхват на място.  „Загубата ми е огромна. Просто нямам думи, загубих смисъл в живота”, сподели майката на Хариет Диана Стефанович. 

Полицайката от катастрофата: Съвестта ми е чиста, а всички ще си сърбате попарата

Две години по-късно вече бившата полицайка Симона Радева отива на съд. Минути след фаталната катастрофа тя помага на Семерджиев да се укрие. Той бяга от мястото и отива към дома си, но няма ключове. На кадри от камери се вижда как Радева му носи метална стълба, с която той успява да се прибере. Разследването е установило, че тя е знаела какво прави. 

"Анализът на доказателствата не отнема толкова време. Но проверката на всякакви версии, за да се проведе обективно, всестранно и  пълно разследване - изисква повече време", обясни забавянето на установяването на фактите по случая говорител на СРП Николай Николаев.

Потвърдено е, че стълбата е взета от автомивката на Семерджиев, където неофициално се твърди, че Радева е работила.  "Радева е имала достъп до тази стълба във връзка с работата, която е извършнала извън МВР", подчерта Николаев. 

Скандални разкрития за Симона Радева и полицейския чадър над Семерджиев

Установен е още един мъж от кадрите с Радева, помогнал на Семерджиев, но няма доказателства той да е знаел, че бившият футболист се крие от полицията. След зловещата катастрофа започна и вътрешна проверка в МВР.  Тя установи, че 44 служители на силовото министерство пряко или косвено са покровителствали Семерджиев през последните десет години. Те са от „Охранителна” и „Пътна полиция”. И понесоха дисциплинарни наказания.  

"В СРП нямаме нямаме повдигнати обвинения срещу други лица във връзка с Георги Семерджиев", посочи говорителят на СРП. 

СПЕЦИАЛНО: Семерджиев изскочил от джипа за 17 секунди и побягнал след катастрофата

"Към момента няма обвинения към приятеля на Симона Радева - Мирослав Якимов", заяви адвокатът на майката на Хариет Пламен Димитров.

За две години Семерджиев има присъди от две съдебни инстанции. И двете постановиха 20 години затвор. "През септември е делото във Върховния съд. Надяваме се присъдата да се потвърди първоначалната присъда. И да приключи делото тази година", подчерта адвокат Димитров. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase