Новите технологии са предназначени да помагат на хората при изпълнението на опасни задачи, а не да отнемат работните им места

Изкуственият интелект навлиза все по-дълбоко в строителната индустрия. В нов проект в американския град Сиатъл, автономни роботи се използват за документиране на напредъка в процеса по строителство и откриване на потенциалните рискове, разказва Voice of America.

След като строителната бригада приключи работните дейности за деня, два автономни робота влизат в действие. "Роботът проверява всяка една стая. Той има плановете на етажите и знае къде ще бъдат изградени стените. Неговата работа е да влезе във всички помещения и да направи 360-градусова снимка с висока резолюция. След това качва направените изображения в своята платформа за съхранение на информация, където те преминават през редица анализи, базирани на изкуствен интелект. В последствие се докладва на екипа", казва директорът на строителната компания Стюарт Жермен за VOA.

Мъск пуска хуманоидни роботи до 2026 г.

Когато роботите бяха представени за първи път, като част от пилотен проект в сътрудничество между строителната фирма и компанията за роботика, някои служители бяха скептични. „Първоначално не бях сигурен дали ще успеят да се справят сами с проекта. Не съм виждал робот, който да е в състояние самостоятелно да маневрира на постоянно променяща се строителна площадка. Винаги има неща по пода и хора, които се движат насам-натам. Тези роботи обаче наистина се справят много добре", посочва Гарет Мец, който е старши инженер.

Изображенията, заснети от роботите, биват анализирани на базата на изкуствен интелект, обучен да разпознава хиляди обекти, свързани със строителството. По този начин инженерите на място и проектантите на отсрещния бряг могат да наблюдават напредъка по строежа и да идентифицират потенциални опасности.

Създадоха болница, в която ще работят лекари-роботи

"Роботът анализира изображенията и през това време си задава следните въпроси - "Добре, какво веждам сега? Стените боядисани ли са или това е гипсокартон? Таваните готови ли са? Инсталиран ли е въздуховодът?" Той следи за всички тези неща и след като обработи цялата информация, дава отговор на всички въпроси по един наистина разбираем начин", казва оперативният мениджър Джейкъб Райлс.

Ръководителите на проекта твърдят, че новите технологии са предназначени да помагат на хората при изпълнението на досадни или опасни задачи, а не да отнемат работните им места. "Роботът спестява много време на хората. На един човек би му отнело повече от 40 часа седмично да дойде и да направи всички тези снимки", казва Стюарт. „Проследяването на напредъка на всички работни дейности по 31-етажна жилищна сграда, с 324 апартамента е нещо, което би отнело изключително много време и би било много трудно за човека", допълва Джейкъб.

Огромен хуманоиден робот ще поддържа японската железопътна инфраструктура (ВИДЕО+СНИМКИ)

Въпреки ползите от новите технологии, строителните компании ги въвеждат бавно в работния процес. „Строителният бранш е узрял за много по-активно внедряване на новите технологии в бъдеще. Смятам, че роботите и хората ще работят заедно на площадките. Те ще представляват важен инструмент, но не мисля, че сами ще могат да поемат цялата работа", казва Жермен. Според него по-активното внедряване на изкуствения интелект с цел оптимизиране на процесите е само въпрос на време.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase