Безпилотни самолети ще подават информация при опасност

През летните сутрини местни деца се събират на плажа Падаро в Калифорния, за да се учат да карат сърф. Преди няколко години плажът се превръща и в популярно място за отдих на големи бели акули. Това доведе до стартирането на SharkEye. Инициативата на Лабораторията за океански науки "Бениоф" (BOSL) към Калифорнийския университет в Санта Барбара използва безпилотни самолети, за да следи какво се случва под вълните.

Ако бъде забелязана акула, SharkEye изпраща текстово съобщение до около 80 души, които са се записали за получаване на сигнали, включително местни спасители, собственици на магазини за сърф и родители, чиито деца ходят на уроци.

Учени изсипаха 750 литра синтетична кръв в океана, за да примамят женска акула (ВИДЕО)

През последните години в други инициативи служители и спасители от Ню Йорк до Сидни използват безпилотни самолети, за да осигурят безопасността на плажуващите, като наблюдават видео, предавано от камера. Това изисква от пилота да остане фокусиран върху екрана, да се абстрахира от бурната вода и отблясъците от слънцето, за да различи акулите от гребците, тюлените и водораслите. Преди време проучване установи, че наблюдаваните от човека дронове откриват акули само в 60% от случаите.

SharkEye редовно извършва полети с дронове за наблюдение на крайбрежието от около пет години, като се е случвало системата да забележи 15 големи бели акули за един ден. Първите тестове показват, че технологията с изкуствен интелект вече се справя „невероятно добре”, откривайки повечето акули, които човек може да види, а понякога и такива, които човекът е пропуснал, може би защото са плували на твърде голяма дълбочина, за да бъдат забелязани лесно, казва един от изследователите. Това лято проектът започна полеви тестове на своята технология, като изправи пилоти на дронове срещу ИИ. Пилотът на дрона изследва района и преброява броя на акулите, които е забелязал. След това моделът на SharkEye анализира видеото, за да види колко акули може да открие.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС