Всяка година щетите, причинени от животните, са за над 500 милиона долара

Тексас има проблем и търсят решение. Дивите свине там причиняват куп екологични и икономически щети. Тези свине са инвазивни (не са естествено разпространени там) и за околната среда е по-добре да са мъртви, се казва в репортаж на „Дойче веле”. Така че в Тексас е отворен ловен сезон през цялата година, за да се отърват от възможно най-много животни. Може и да ги ядете.

Животните не са виновни, че са станали проблем. Пресетата са донесени в Щатите от колонизатори от Европа. Част от тях избягали и озварeли, като кръстоска.

Смята се, че в САЩ има най-малко 6 милиона животни от този вид. Почти половината са в Тексас и създават много проблеми. Всяка година щетите, причинени от диви прасета, са за над 500 милиона долара. Това е най-вече за селското стопанство и собствеността. Дори не включва екологичните щети. 

Защо 10 000 семейства от Камбоджа са принудени да напуснат домовете си (ВИДЕО)

За сравнение, всички торнада в САЩ през 2022-ра година, са стрували около 700 милиона долара. Един от начините, по който пресетата създават проблем е като търсят храна.С местни животни може да е полезно, но може и да причини щети, особено в райони, където почвите са сухи.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase