Комисията за пръв път изпадна в редица ситуации

Безпрецедентен старт на регистрацията на политическите формации за извънредните избори. Дни наред представители на двете фракции в ДПС стояха на пост пред вратите на ЦИК с цел всеки първи да успее да регистрира Движението. Това доведе до блокиране на работата на Комисията и спешни заседания на членовете ѝ в опит да се намери изход от ситуацията. Шест часа по-късно беше взето „Соломоново решение” - два паралелни екипа да приемат документите за регистрация на двете формации, в един и същи час, без входящ номер. За да няма спор кой е първи.

Напрежение в ЦИК бави регистрацията на партиите (ВИДЕО+СНИМКИ)

ЦИК за пръв път изпадна в редица ситуации - да отложи началото на приема на документи, да не допусне журналисти на него и в крайна сметка да регистрира две формации едновременно. Всичко това идва заради конфликта в ДПС и окупацията на сградата на ЦИК от двете фракции в партията. За да се тушира напрежението, се стигна до извънредно заседание в ранния следобед и решение - и двете крила на ДПС подадоха документи, но развръзката дали те ще бъдат одобрени тепърва предстои.

Хората около Ахмед Доган внесоха заявление за „Демокрация, права и свободи – ДПС” , а фракцията около Делян Пеевски внесе документи за коалиция с името „Движение за права и свободи - Ново начало”

В 9.30 ч. сутринта вратите на ЦИК останаха затворени. В часа, в който трябваше да започне приемът на документи, депутати от двете фракции в ДПС вече бяха успели да влязат в сградата, докато отвън блокадата продължаваше. Кадри от случващото се вътре бяха разпространени с цел да се види кой първи е седнал на масата. Така последва безпрецедентна ситуация.

Четири часа и половина след обявения за начален час, членовете на ЦИК се събраха, за да търсят изход от ситуацията. 

„Две дами, било и членове на ЦИК, няма как да се справят с 30, 40 или 50 човека, които са окупирали мястото за приемане на документи”, обясни Георги Баханов - член на ЦИК.

ЦИК регистрира двете фракции на ДПС с един и същи час

Едно от предложенията - да се смени мястото за подаване на документи. В това част от членовете на ЦИК видяха опит за облагодетелстване на една от двете фракции в ДПС.

„Съжалявам много за авторитета на институцията, че тя се поставя по такъв начин в услуга на политически лица”, посочи Севинч Солакова - член на ЦИК.

„Ние сме ЦИК и нашата работа не е да се намесваме в решаването на вътрешни партийни проблеми”, категоричен е Цветозар Томов - член на ЦИК.

Михайлова: Регистрирахме коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало”

След отхвърлянето на това предложение дойде и решението - документите ще бъдат приети от два паралелни екипа, без час на подаване и без входящ номер. За да не може никой да има претенция, че е пръв. Медии не бяха допуснати.

Първи пред камерите след подаването на документите излязоха хората около Делян Пеевски. Те заявиха, че са внесли документи да се явят на изборите в коалиция на име „Движение за права и свободи - Ново начало”. „Ние се явяваме с двама коалиционни партньора. Това са ПП „Български гласъ” и ПП „Новите лидери”, обяви Искра Михайлова.

Близките до Ахмед Доган подадоха заявление за коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС”. „Участието на нашата политическа сила ще бъде в коалиционна форма от три партии, една от тях е нашата - Движението за права и свободи. Другите са СБОР (Справедлива България обединени родолюбци) и третата партия е „Земеделски народен съюз”, каза Джевдет Чакъров.

Чакъров: Коалицията ни е ДПС – „Демокрация, права и свободи”

Докато всичко това се случваше, председателят на ЦИК Камелия Нейкова е в командировка в Азербайджан, а говорителят Росица Матева също отсъства.

Как се стигна до заплетената ситуация?

Рано сутринта поддръжници и от двете фракции на ДПС, някои увити с одеяла, чакаха пред вратите на ЦИК - всеки с цел да успее да подаде документи първи. Въпреки че още минути след полунощ беше разпространен мейл от името на „ДПС - Ново начало”, че вече са пуснали заявление за регистрация по електронен път.

„Държим да се регистрираме първи. Това е символично - когато сме първи тук, ще сме първи и на 27 октомври”, смята Муса Аянски - член на Младежко ДПС, част от кръга на Делян Пеевски.

Не стана ясно защо, ако важи електронната регистрация, хората на Пеевски пазят ред и пред вратите. „Не мога да отговоря на този въпрос, нямам яснота”, посочи Аянски.

„Пеевски чете указанията на ЦИК, както чете Устава на ДПС - като дявола Евангелието”, е мнението на Валентин Тончев - член на ЦОБ на ДПС, част от кръга на Ахмед Доган.

Малко след 16 ч., след като и от двата лагера на ДПС подадоха своите документи и си тръгнаха, да се регистрират успяха и от „Партия на Зелените”. Полиция обаче остана да пази входа на сградата, а медиите така и не бяха допуснати вътре.

Какво предстои след внасянето на документите

Юридически погледнато на този етап все още има само подадени заявления за регистрация и на двете формации. Предстои представените днес документи да бъдат проверени и да се направи фактическата регистрация. Срокът за това изтича на 11 септември.

Следващият ключов момент е регистрирането на листите с кандидат-депутати, където отново е възможно противоборството в партията да доведе до конфликтни ситуации. Срокът за това е до 24 септември. От 27 септември официално влизаме в предизборна кампания.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase