САЩ, Франция, Великобритания и други имат различни практики

Колко време продължават предизборните кампании по света разказва Voice of America.

За разлика от много други страни, Съединените щати нямат закони, ограничаващи времевата рамка на президентските кампании. Поради това кандидатите за президент на САЩ могат официално да влязат в надпреварата по всяко време преди изборите. Въпреки че периодът от време варира за всеки кандидат, повечето заявяват намерението си да участват през лятото преди изборната година.

През 2016 г. първият официален кандидат за президент, сенаторът републиканец Тед Круз, се включи в надпреварата 596 дни преди деня на изборите.

За изборите през 2020 г. кампанията започна още по-рано.

Първият демократ, който се кандидатира за кампанията през 2020 г., конгресменът Джон Дилейни, влезе 1194 дни преди деня на изборите.

За президентската кампания през 2024 г. Доналд Тръмп обяви кандидатурата си за Белия дом почти две години преди деня на изборите.

Докато президентът Джо Байдън официално обяви кандидатурата си за преизбиране преди повече от година и половина, Камала Харис се включи късно в надпреварата. Но само защото Байдън оттегли кандидатурата си 107 дни преди изборите.

Резултатът е, че избирателите в САЩ вече са уморени от провеждането на избирателната кампания. Това потвърждават и данните на Pew Research Center, според които през месец май 62% от американците са заявили, че вече изпитват умора.

Напрежението между демократите и републиканците преди изборите в САЩ расте (ВИДЕО)

Много други държави нямат този проблем, защото продължителността на предизборните кампании е ограничена, посочват от VOA.

В Обединеното кралство те не могат да започнат преди края на парламентарната сесия, като изборите обикновено продължават около месец.

Избирателните закони в Япония са едни от най-рестриктивните в света, като кампаниите са ограничени до 12 дни.

Въпреки че в Швеция няма закони, ограничаващи продължителността на кампаниите, изборите обикновено продължават два месеца.

Във Франция президентската кампания обикновено е няколко седмици.

Как републиканците и демократите в САЩ получиха своите символи (ВИДЕО)

По време на изборите в Мексико през 2024 г. официалният сезон на кампанията започна на 1 март, три месеца преди изборите на 2 юни. Страната има и допълнителен шестседмичен сезон преди кампанията, в който кандидатите се борят за номинацията.

По време на президентските и парламентарните избори в Тайван през януари предизборната кампания официално продължи 28 дни.

В Австралия кампаниите за федерални избори обикновено продължават около шест седмици.

А в Аржентина кампанията за общите избори през 2023 г. продължи почти седем седмици със забрана за агитация ден преди вота.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America