Според Стефан Митков под 1% от устройствата дават проблеми

IT мениджърът на „Сиела норма” - фирмата, която поддържа машините за гласуване, отхвърли твърденията на зам.-председателя на ЦИК Росица Матева. В ефира на предаването „Твоят ден” преди дни тя каза, че в Комисията има информация, че на техниците на „Сиела норма” им е указано евентуални проблеми с машините да се записват като проблеми с хартията.

„Няма как да дадем указания на техниците. Проблем с машината може да има и когато свърши ролката хартия - някой трябва да я смени. Ако секционната избирателна комисия не се чувства сигурна да го направи, звъни на наш техник. Той отива на място и проверява. Ако е свършила хартията, зацапан е екранът, зацапана е смарт карта, той отстранява този проблем”, обясни Митков. И допълни, че 2/3 от проблемите на последните избори са били свързани именно с хартията. 

Матева: Не знаем колко хора не са гласували на предишните избори заради проблеми с машините

По думите му машините, които не може да участват във вота, са много малко – под 1%.

В съботния ден преди вота техниците на „Сиела норма” инсталират ролките с хартия в машините.

„Зареждаме 9700 машини преди всеки избор и виждаме как се държи тази хартия при огромен брой тестове. Те са реални и се провеждат в изборния ден. Моето лично мнение е, че тази хартия по някакъв начин е извън спецификациите”, заяви Митков.

През 2022 г. бяха приети промени в Изборния кодекс. Тогава беше възложено на печатница на БНБ да доставя хартия. Допреди това машините печатаха разписки, а сега – бюлетини.

„Хартиената ролка има една сърцевина – шпула, която има дупка. Когато тя е два пъти по-голяма от дупката за шпулата, не ви трябва лаборатория”, каза Митков.

„Когато ние доставяхме ролките, ги доставяхме от Америка. Скъпо е, но гарантираше качество. Аз, като гласоподавател видях, че хартията дори на пипане е по-различна”, каза още IT мениджърът на „Сиела норма”.

„Ние сме подизпълнител. Каквото ни възложат, това изпълняваме. Нашите техници - близо 3000 души в цялата страна, ще се борят да отстранят всеки един проблем по най-бързия начин”, каза Митков.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase