Кючуков заяви, че Нетаняху използва умело САЩ, като единствената сила, имаща ресурса да влияе на събитията в Близкия изток

Ескалацията на напрежението в Близкия изток коментираха експертът по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев и дипломатът Любомир Кючуков в "Твоят ден" по NOVA NEWS.

"За съжаление за пореден път живеем с опасения, че войната в Близкия изток може да прерасне в регионална, което поставя въпроса и за участие на други страни. Винаги се подозира Иран, който подкрепя „Хизбула“. От друга страна, САЩ поставят все повече сили в готовност", каза Кучуков.

Кънчев е на мнение, че терминът „пълномащабен конфликт“ е силен. „Това би означавало да се сблъскат големи сили на фронта, а там няма толкова военен потенциал. Има една високотехнологична израелска армия, която превъзхожда всички останали армии в региона. „Хизбула“ има пълноценни три дивизии. САЩ взеха сериозни мерки, за да моделират предварително бойното поле. Има три групи, които водят разузнаване и са способни да нанесат мощен удар, а това респектира Иран. Това, което се очаква, е сухопътна операция на израелската армия в Южен Ливан, тъй като се смята, че там е концентрирана основната мощ на „Хизбула“. Случаят с пейджърите е военна операция, която подготвя сухопътна“, каза Кънчев. И допълни, че комуникацията, контролът и управлението на силите се извършват с такива устройства.

Близо 500 жертви на въздушните удари в Ливан

„Европа няма позиция, а само констатира. Единствената сила, която има ресурс да влияе върху събитията в Близкия изток, са САЩ. Нетаняху използва това много умело. На него му трябва не просто външен враг, а война. Политическите му позиции в Израел са доста разклатени. Той рискува не просто да загуби, а при урегулиране на конфликтите, да влезе в затвора“, посочи Кючуков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase