Тел Авив издаде предупреждения към южните предградия на Бейрут да се евакуират

Израел провежда ограничени наземни операции в съседен Ливан, съобщиха от Държавния департамент на САЩ. 

„Те ни информираха, че в момента провеждат ограничени операции, насочени срещу инфраструктурата на „Хизбула“ в близост до границата“, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър. Той отказа да даде подробности за тези разговори, оставяйки Израел „да говори за своите военни операции“.

Първите евакуирани българи от Ливан: Изключително благодарни сме на МВнР, посолството и премиера

Видео: "Ройтерс"

Израелската армия издаде спешно предупреждение жителите на южните предградия на Бейрут да се евакуират поради планирани удари срещу цели на „Хизбула“. От групировката съобщиха, че са готови да се изправят срещу израелските сухопътни войски. А ливанската армия се е оттеглила на около 3 км навътре от границата с Израел, съобщава „Ройтерс“.

Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места, съобщиха от армията. Това са Метула, Мизгав Ам и Кфар Гилади. Влизането в тях е забранено.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че е против всякакво сухопътно нахлуване в Ливан от страна на Израел. „Не искаме да виждаме каквато и да е сухопътна инвазия“, заяви говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик на брифинг за медиите.

По-рано днес президентът Джо Байдън намекна, че е против израелските сухопътни операции в Ливан, като призова за прекратяване на огъня в момент на изключително напрежение след убийството на лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала.

Вашингтон приветства смъртта на лидера на „Хизбула“. Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че светът е „по-сигурен без него“, като същевременно призова за деескалация и дипломатическо решение в Ливан.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Виктория Гетова
Източник: "Асошейтед прес", "Ройтерс"