Ситуацията е идентична на тази, по която е повдигнато обвинение на директора на Разградския културен институт

Установени са сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян. Констатирано е, че се повтаря схемата, разкрита в Театрално-музикалния и филхармоничен център - Разград. Това се случва в рамките на проверка, извършена от Инспектората към Министерството на културата.

Разкрито е изтичане на големи суми пари към няколко фирми. Сумата е идентична на тази, по която е повдигнато обвинение на директора на Разградския културен институт.

Съмненията и тук са за близо 1 милион лева към външни фирми. Театърът в Смолян още преди 2 години е подписал договор със сочения от прокуратурата за мозък на схемата Петко Писков. Образувано е досъдебно производство от Антикорупционната комисия и прокуратурата в Смолян. То е за сключване на неизгодна сделка- договор за разпространение на дейността на театъра.

Пред NOVA директорът на смолянския театър потвърди, че е подписал договор с Писков преди 2 години и по негово предложение са назначени около 30 души. 

Задържаха директора на театъра в Разград заради съмнения за злоупотреби

"Аз съм имал такива договори, които вече са прекратени. А той каква дейност е извършвал в театъра - не прекалявате ли? Засега няма да коментирам нищо, ще чакам компетентните органи да се произнесат. Досега няма нищо, което да е насочено срещу нас. Аз не се притеснявам въобще, нека да дойдат хората, аз съм си спокоен", посочи Румен Бечев. 

Проверките продължават. Поетапно ще се проверят всички държавни културни институти в областта на сценичните изкуства, както на всички звена на Министерството.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петкова