Страната се бори с недостиг на необходимото количество в болниците и кръвните банки

Нигерия започна национална инициатива за кръводаряване. Страната е изправена пред огромен недостиг на кръв за преливане при нужда. Болниците и центровете разполагат само с 1/4 от нужното количество, за да осигурят лечението на пациентите, съобщава Voice of America.

Нигерийският музикант Ексел Прейзуърт живее със сърповидно-клетъчна анемия от три десетилетия. Той е трябвало спешно да получи кръвопреливане този юли, но в болнцита и в кръвната банка няма. И така той започва да търси донори.

Националната агенция по кръводаряване на Нигерия заяви през 2023 г., че страната получава около 27% от приблизително 1,8 млн единици кръв, от които се нуждае годишно. 

Нигерийските здравни власти обвиняват дезинформацията, културните и религиозни предубеждения, както и недостатъчното финансиране за нежеланието на хората да даряват кръв.

Иновация в медицината се бори ефективно с туберкулозата

Сериозният недостиг на кръв в Нигерия често принуждава отчаяните пациенти да разчитат на т. нар. "кръвни рекетьори" — нелегални донори, които дават кръв срещу заплащане. Но тогава липсват и гаранции, че кръвта е безопасна.

Нигерийското правителство започна инициатива през септември за създаване на центрове за даряване на кръв във всичките 774 района на местното управление. Целта е да се гарантира, че ще има достатъчно кръв за спешни медицински случаи. 

Иджеома Лео-Ннади от Националната агенция по кръводаряване обаче казва, че се наблюдава нежелание на населението да се включат.

А Прейзуърт продължава да се бори животоспасяваща помощ. Той използва музиката си, за да образова другите относно сърповидно-клетъчната анемия и да насърчи хората да даряват кръв. През 2022 г. той стартира организация с нестопанска цел, наречена The Sickle Sound. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America