Найден Тодоров не изключва служител във ведомството да помага за измамата

За схемата в разградския театър Министерството на културата научи успоредно с разследващите. Тя обаче не е нова. Нова е единствено за Разград. Това заяви в „На фокус” ресорният служебен министър Найден Тодоров.

Припомняме, че Окръжният съд в Пловдив не намали определената по-рано гаранция от 50 хиляди лева за обвинения за служебно присвояване в особено големи размери директор на театъра в Разград Левон Манукян. Решението на магистратите е окончателно. Според разследващите Манукян е отговорен за назначаването на 41 души, които никога не са извършили реална дейност, но са получили по около 25 000 лв. допълнително материално подпомагане. Така държавният бюджет е ощетен с близо един милион лева.

Задържаха директора на театъра в Разград заради съмнения за злоупотреби

По думите на Тодоров цялата схема е измислена от умен човек. Сумата от 1 млн. не е поискана наведнъж, за да не усъмни ведомството, а на няколко по-малки трасакции. На въпроса защо Левон Манукян беше освободен от ръководството на театъра дни, след като беше разкрита измамата, Тодоров заяви, че причината била техническа, свързана с изготвяне на документация.

Попитан дали е възможно хора от Министерството да са инициатори, или поне замесени в случващото се, Найден Тодоров отговори, че не вярва сред инициаторите да има служители на ведомството. „Иска ми се да кажа, че няма и замесени, но съм повикал Главния инспекторат на Министерския съвет да направи пълна проверка на МК. Теоретично това не е невъзможно”, обясни министърът.

Подобна схема беше установена и в театъра в Смолян. „Ситуацията е идентична с тази в Разград, но в Смолян има и изтичане на средства към определени фирми”, допълни Тодоров. Според него е възможно финансовата измама да се е случвала и в други театри в страната.

Разкриха изтичане на големи суми от театъра в Смолян към няколко фирми

„Аз съм с чиста съвест. Отвратен съм от случващото се, но донякъде се радвам. Смятам, че това е началото на оздравителен процес за цялата културна система на България”, подчерта Тодоров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Калина Петкова