Политическите лидери отдадоха почит на жертвите на нападението

Бдения, възпоминания и шествия по повод годишнината от нападението срещу Израел се проведоха по целия свят - от Тел Авив до Лондон, Париж и Берлин. В редица градове, сред които Джакарта, Истанбул и Буенос Айрес имаше и шествия в знак на солидарност с палестинците. Най-емблематичните места в Рим, сред които и Колизеума, осъмнаха с поставени плюшени мечета със завързани очи. Всяко от тях беше облечено с тениска със снимка на израелски заложник. 

Окървавени плюшени мечета с окови: Произраелска демонстрация в Рим (ВИДЕО)

Политическите лидери също отдадоха почит на жертвите на нападението. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова международната общност да заклейми на висок глас действията на "Хамас" и поиска незабавно и безусловно освобождаване на заложниците.

Папа Франциск заяви, че „фитилът на омразата“ е бил запален преди една година и е „избухнал в спирала от насилие - в срамната неспособност на международната общност и на най-могъщите държави да заглушат оръжията и да сложат край на трагедията на войната“.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отбеляза деня в мемориалния компрекс "Железни мечове" в Ерусалим, където запали свещ. В Съединените щати също почетоха годишнината от нападенията.