Соченият за мозък на схемата излиза срещу 15 000 лева, обвиненият, че е наемал фиктивни работници – срещу 10 000 лева

Съдът пусна под парична гаранция двама от обвинените в схемата с източване на пари от театрите. Соченият за мозък на схемата – Петко Писков, излиза срещу 15 000 лева, а Атанас Георгиев, който е обвинен, че е наемал фиктивни работници – срещу 10 000 лева. Все още бившият директор на разградския театър Левон Манукян не е платил гаранцията си от 50 000 лева.

Гледат делото срещу сочения за мозък на схемата за източването на театрите

По предварителни изчисления общата щета, нанесена от театрите в Разград и Смолян, за бюджета на културата е близо милион и половина. Остава неясно кой е прибирал всички средства, източени от двете културни институции.

40-годишният Петко Писков е програмист и собственик на фирма за софтуерни продукти. Писков има две малки деца, а съпругата му е безработна. За това според адвоката гаранцията му е прекомерна.

Съдът реши да го пусне под гаранция с мотива, че има чисто съдебно минало. Освен това  той е изготвил софтуерния продукт за генериране на документи, с които са оперирали директорите на театрите в Разград и Смолян. Именно те двамата са определяли възнагражденията на фиктивно назначените, както и допълнителното им материално стимулиране. Според магистратите не е конкретизиран механизмът как Писков е извършил длъжностното присвояване и у кого са отивали крайните суми.

„Държа да подчертая, че Петко Писков няма правната възможност да назначава когото и да е било. Това се прави от принципала. Директорът, главната счетоводителка, които подписват договори. Петко Писков е човек, който няма отношение към реалните плащания. Заплатите, паричните преводи към заплатите на лицата, които са наети се определят и извършват в лицето на директора. Петко Писков единствено е създал софтуерен продукт и някой друг го използва”, заяви адвокат Славейко Серафимов.

Според апелативните магистрати Писков е изготвил само софтуерния продукт за генериране на документи, с които са оперирали директорите на театрите. Именно те според съда са определяли възнагражденията и допълнителното материално стимулиране на фиктивно назначените. Според прокуратурата има риск сега Писков да извърши ново престъпление.

„Има реална опасност да извърши престъпление, като въздейства върху определени свидетели”, заяви Виктор Янков, прокурор в Апелативна прокуратура Пловдив.