Общинският съвет в града забрани движението им по всички пешеходни зони

Един човек е загинал, а 35-има са пострадали при инциденти с тротинетки в Русе от началото на годината. Общинският съвет в града забрани движението им по всички пешеходни зони. От полицията са на мнение, че тротинетките трябва да бъдат забранени по примера на няколко европейски държави. „От началото на годината са съставени 135 акта и 80 фиша по Закона за движение по пътищата", каза главен инспектор Николай Ненков, началник на Пътната полиция в града.

От близо месец в Русе се провежда мащабна акция за контрол върху използването на електрически тротинетки в пешеходните зони. Екипи на "Общинска полиция", Инспекторат за опазване на обществения ред и сигурност и МВР следят за нарушения. Няколко са ключовите зони в града, където поради голям поток пешеходци се увеличава и рискът от инциденти. Поставени са забранителни знаци, но русенци казват, че те не се спазват, а и липсвал контрол.

Община Варна конфискува над 100 електрически тротинетки

В града най-често нарушители на правилата са тийнейджъри, чиито родители трябва да плащат глобите. За по-сериозни нарушения тротинетките се отнемат.

След поредната корекция на общинските наредби местата, където могат да се движат електрически тротинетки, са само велоалеите и улиците за обществен транспорт.  

Забраниха движението на тротинетки в пешеходните зони на Сливен