Легендата е от скандинавската митология

Археолози са открили следи от климатично бедствие преди 1500 години, което може да е вдъхновило легендата за Рагнарьок от скандинавската митология, съобщи Heritage Daily. Рагнарьок е поредица от събития и природни бедствия, които завършват с потапянето на Мидгард и гибелта на Один, Тор, Тир, Фрейр, Хеймдал и Локи.

Легендата се появява за пръв път във Völuspá, една от Поетичните еди от исландския Codex Regius, в която се разказва за сътворението на света, края на дните и прераждането. Според статия, публикувана в списанието Journal of Archaeological Science Reports, Рагнарьок може да се корени в реално климатично събитие, предизвикало спад в населението на Дания преди 1500 години.

В средата на VI в. от н.е. на американския континент са се случили 2 големи вулканични изригвания. Вследствие на тях в стратосферата са изхвърлени големи количества пепел и серен диоксид, които са предизвикали радикална промяна към по-студен климат в Северното полукълбо.

Съвременни сведения от китайски хроники описват, че слънцето свети бледо и студено като луната, зърнените култури не узряват, а звездите са забулени за повече от година поради частиците вулканичен материал, които все още се намират в стратосферата.

Археолози откриха впечатляващи нови рисунки в древния Помпей (ВИДЕО)

Учени от Националния музей провеждат дендрохронологично изследване на образци от датски дъб, за да разберат влиянието на климатичните промени върху растежа на пръстените на дърветата и дейността по изсичането им в периода между 300 и 800 г. от н.е.

Тези проби са съпоставени с хронологиите на ледените ядра от Гренландия, които преди това са използвани за датиране на исторически вулканични изригвания чрез проследяване на аерозолните отлагания и количествата сярна киселина чрез валежите.

Проучването установява, че през трите години между 539 и 541 г. от н.е. дървесните пръстени показват спад в растежа на дърветата и показват силно глобално застудяване, което е повлияло на условията за растеж. Те предполагат и промяна в земеползването под формата на изоставяне и залесяване на иначе обработваеми земи.

Според авторите на изследването: „Хронологиите подчертават климата като обяснителен фактор за обществените промени, открити в археологическия материал, като например промени в селищните структури и материалността, залесяването и ритуалните практики в средата на VI в.“

Археологическите данни от този период показват също така увеличаване на ценните предмети и депозитите на клади, заровени в цяла Дания. Специалистите предполагат, че тези депозити може да са били церемониални дарове, предназначени за връщане на слънцето, тъй като хората в Дания може да са очаквали Фимбулвинт, предчувстващата прелюдия към събитията от Рагнарьок.

Редактор: Виктория Гетова
Източник: БГНЕС