Киев го упрекна, че петни имиджа на организацията, която ръководи

Посещение на генералния секретар на ООН в Русия предизвика острата реакция на Украйна. Антонио Гутериш пристигна на форума на БРИКС в град Казан, където лично ще се срещне с Владимир Путин. Киев упрекна Гутериш, че петни имиджа на организацията, която ръководи. Той не е присъствал на срещата за мир, организирана от украинския президент Володимир Зеленски, но е приел поканата на Владимир Путин за форума на БРИКС.

Това е най-мащабната среща на световни лидери, на която Русия е домакин от началото на войната в Украйна. Амбицията на Путин е да покаже, че опитите на Запада да го постави в изолация след началото на войната в Украйна, се провалят.

По-рано в рамките на форума, руският президент разговаря с китайския си колега - Си Дзинпин, към когото се обърна с думите „драги приятелю”.

Владимир Путин се срещна със Си Дзинпин на форума БРИКС

„Искам още веднъж да Ви поздравя, драги приятелю, всички наши китайски приятели и приятелския народ на Китай по повод скорошния юбилей - 75 години от основаването на Китайската народна република и установяването на дипломатически отношения между нашите две страни”, заяви Владимир Путин.

„В момента светът преминава през голяма трансформация, невиждана за последното столетие. Международната среда се променя и е турбулентна. Но аз твърдо вярвам, че дълбокото приятелство между Китай и Русия ще продължава и отговорността на големите държави да бъдат от полза за света и хората няма да се промени”, заяви Си Дзинпин

„Руско-китайското сътрудничество в международната сфера е един от главните стабилизиращи фактори на световната сцена. За в бъдеще смятаме да увеличим координацията по всички направления, за да осигурим глобална сигурност и справедлив световен ред”, отговори Путин.

„Кризата в Украйна продължава да се проточва. Китай и Бразилия, заедно с други страни от глобалния Юг, инициираха създаването на Група на приятелите на мира по въпросите на украинската криза. Целта на групата е да събере повече гласове, ангажирани с мира. Трябва да гарантираме, че конфликтът няма да се разпространи, че сраженията няма да ескалират и  всички страни ще избягват да подклаждат огъня. Тези три принципа имат за цел да насърчат бързото деескалиране на ситуацията”, заяви оше Си Дзинпин.

Редактор: Ина Григорова