„Ако МЕЧ и „Величие” не влязат, може да се окаже, че първите две партии са с доста по-голямо представителство”, каза Стойчо Стойчев

Политолози с коментар за резултатите от изборите в студиото на „Твоя ден”. Според Теодор Славев колкото е по-фрагментиран парламента, толкова по-трудно се прави коалиция.

„Когато започваш да навръзваш повече субекти, по-малките са в по-изгодна позиция да извиват ръце. За мен ключовото е как този парламент ще се препозиционира по отношение на двете ДПС-а. Дали ще имаме допускане „Пеевски отново е приемлив” и съответно как се гледа на АПС”, заяви той.

По думите на Стойчо Стойчев, когато парламентът  е по-фрагментиран, изглежда по-вероятно да се формира мнозинство. „При 98% имаме една партия, която ту е вътре, ту е вън - МЕЧ. Дори може и предпоследната „Величие” да стане така. Това не е много важно, защото съвкупно правят 22-ма депутати в парламента. Ако не влязат, тези депутати се разпределят по останалите парламентарни групи. И може да се окаже, че първите две политически сили са с доста по-голямо представителство. Възможно е и третата да стане втора”, допълни той.

Целия разговор гледайте във видеото.  

Редактор: Габриела Винарова