Какво ядат болестите и как в най-ранна възраст можем да предотвратим появата на зловредни бактерии

Голям научен пробив с български подпис. Ново откритие обръща представите ни за рака и показва защо все повече млади хора се разболяват. За първи път учените посочват кои вредни навици трупат скрити рискове още от момента на раждането. Специално за "Събуди се" – проф. Людмил Александров.

Той е от големия отбор на Калифорнийския университет. Роден е в София и става учен, вдъхновен от своята баба - също онколог. Той е професор Людмил Александров и заедно с колегите си в Сан Диего направи исторически пробив - откри, че бактерия в нас може да ни разболее от рак. А той се подмладява с всяка изминала година.

"Ракът на дебелото черво в последните може би 10-20 години ние виждаме една епидемия и тази епидемия е в млади хора - под 50 годишна възраст. Ние виждаме, че в момента 2 пъти или даже може би 3 пъти повече хора се разболяват от рак на дебелото черво. Знаем за 25-26 държави в целия свят, къде това се вижда. За България няма такава статистика в момента", обясни медикът.

Медицината на дълголетието – новият път към по-здраво остаряване

Причината за тази тревожна статистика е токсичен щам на бактерията Ешерихия коли. Инфекцията се получава още в детска възраст, без симптоми, но оставя дълбоки следи в ДНК-то на човека. Данните сочат, че от 2000-та година насам, случаите на рак на дебелото черво сред хора под 20-годишна възраст е нараснал с 500%.

"Като опитахме да видим по кое време се случва, видяхме, че е в ранното детство. Т.е. имаме деца, които в първите 10 години, даже най-вероятно в първите 3-4 години от своя живот, получават инфекция от този специфичен щам на бактерията. Тази инфекция най-вероятно няма определени симптоми. Т.е. децата можат да имат болно коремче, но то просто не се вижда.Тя прави много-много мутации в тяхните тъкани. И всъщност, като получиш тези много мутации на ранна детска възраст, ти на 20-30 години можеш да получиш по-рано рак на дебелото черво.
Тези деца, които имали такава инфекция, Вместо да получават рак на дебелото черво над 60 и над 70, го получават около 30-40-годишна възраст",
разясни професорът.

Според него в момента още няма яснота в кои храни се намира въпросната бактерия. "Ние смятаме, че не е точно нещо, което се намира в храната, която консумираме. А по-скоро всеки един от нас я има в тялото си. И като консумираме храна, се дава възможност на тази бактерия или да порасне, или не. Имунната система и бактериите се формират в ранна детска възраст. (И ние смятаме, че като им даваме ако искате лоши храни, или ако им даваме антибиотици, те нямат възможност да се справят с тази бактерия", сподели проф. Александров.

Но не храната носи директно заразата, а какво ядете формира средата за растеж на токсичната бактерия. Прекомерната употреба на антибиотици и силно преработени храни в детството може да е ключов фактор.

Той е опитал да промени начина на живота на децата си - да им дава възможно по-малко антибиотици и да ги храни с не много процесирана храна, а с органична.

"Българското кисело мляко или киселото мляко, което има активни бактериални култури, всъщност носи т.нар. добри бактерии. Те могат да направя добри неща във вашия стомах и черво. Ако обаче много започнем да дезинфекцираме, това може да доведе до появата на повече лоши бактерии, отколкото на добри", алармира той.

7 ранни симптома, които подсказват, че имате проблеми с щитовидната жлеза

Все още няма тестове за откриване на инфекцията, но екипът на проф. Александров работи усилено да са факт до 2 години. Ако не се вземат мерки сега, до 2029 г. ракът на дебелото черво може да стане водеща причина за смърт при хора под 50.

"Ако хванете един рак в първи стадии, даже да е най-страшният възможен, а именно на панкреаса, възможността да живете е над 90%. Ако го хванете в късен стадий, процентът може да бъде под 10. В България обаче няма добре направена национална стратегия, нито добра превенция, което означава, че най-вероятно хиляди хора умират абсолютно без да има причина", разкрива онкологът.

Проф. Александров казва, че решението е в нашите ръце – с правилни навици още в ранна възраст можем да предпазим поне децата си. 

"Има пробиотични възможности, които да използваме с нашите малки деца и да се справим с инфекцията. Даването на пресни зеленчуци и плодове, кисело мляко и избягването на бързи закуски и такива неща. Това бих препоръчал", съветва медикът.

Науката напредва – ракът вече не е смъртна присъда. Но ранната профилактика остава най-силното ни оръжие.