Стрелбата в „Слънчев бряг”, несправяне с битовата престъпност, както и с бежанската криза, са причините на опозицията

Нов политически сблъсък в парламента. От БСП поискаха оставките на вътрешния министър Румяна Бъчварова и цялото ръководство на МВР. 
 
Причините на БСП са три – несправяне с битовата престъпност, с бежанската криза, но най-вече престрелката в „Слънчев бряг”, при която беше ранен Димитър Желязков, а охранителят му беше убит.
 
От ГЕРБ не се развълнуваха много от поредната атака и си я обясниха с намерението на левицата и нейната стратегия час по час да иска оставки, за да печели политически дивиденти. 
 
По темата
„На дъжд от куршуми, метафорично, беше подложен туристическият сезон, а прекият резултат е един убит и двама ранени, в сблъсък между две групи с десетки участници”, заяви от парламентарната трибуна Красимир Янков от БСП – Лява България. „Министър Бъчварова установи, че ключовият участник е честен бизнесмен – характеристика, която му дава 2 години, след като е излежал присъда като ръководител на организирана престъпна група. Всичко това се случва в условия на повишена терористична застрашеност навсякъде по света. По никакъв начин не е видима адекватността на МВР за предотвратяване на евентуална добре организирана атака, щом битовите инциденти са с такъв печален край”, заяви още Янков. 
 
„Мога да ви уверя, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова полага максимални усилия действително да се справи с това предизвикателство и точно затова искаме и ние да подпомогнем от парламента с подкрепа на законодателните промени”, заяви Цветан Цветанов. 
 
Той пестеливо разкритикува ръководството на МВР-Бургас във връзка с вчерашното изслушване във вътрешната комисия, което беше посветено именно в борбата с организираната престъпност. Според него ръководството на МВР-Бургас се е явило не особено подготвено.