Най-големият успех в кариерата на Андрес Химено бе титлата в Париж от 1972 г.

Андрес Химено, най-възрастният шампион на Ролан Гарос при мъжете в Оупън ерата, си отиде от този свят на 82-годишна възраст, съобщи Испанската тенис федерация.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Най-големият успех в кариерата на Химено бе титлата в Париж, която той грабна през 1972 на 34-годишна възраст. Освен това той достигна до финала на Аустрелиън Оупън през 1969 година и полуфинала на Уимбълдън година по-късно, предаде БГНЕС.

„Една от иконите на испанския тенис, Андрес Химено, почина в сряда вечер в Барселона на 82-годишна възраст след дълго боледуване. Испанската тенис федерация изказва дълбоки съболезнования на семейството и близките му“, се казва в изявление на Федерацията.

Световният номер 2 в света Рафаел Надал, 12-кратен шампион на Ролан Гарос, написа в Twitter, че Химено е бил „пионер“ за спорта в Испания. „Току-що научих новината за смъртта на АндресХимено. Без съмнение един от пионерите на тениса в Испания и страхотен атлет. Сърдечни съболезнования на семейството му. Почивай в мир“, написа Надал.

Химено спечели 44 титли в кариерата си и представи Испания на Купа Дейвис от 1958 година до 1960 година и от 1972 година до 1973 година. Испанецът влезе в „Залата на славата“ по тенис през 2009 година. Бившият шампион на Уимбълдън и US Open Стан Смит определи Химено като „неуморим съперник“.

„Изправяйки се срещу него в много големи мачове, мога да ви гарантирам това. Най-вече, ще запомня Андрес като много добър човек“, каза Смит, сега президент на „Залата на славата“ по тенис. „Независимо дали беше загубил от него или го беше победил, беше трудно да не харесваш Андрес“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.