За преодоляването на кризата може да са необходими месеци или дори години...

Критична остава ситуацията в района на японската атомна централа "Фукушима 1". Водата на повърхността на земята, в резервоарите и в морето около разрушената централата е изложена на риска от "значително заразяване" с високи дози радиация, изтичащи от поне един реактор.

Това предупредиха американски учени. Компанията-оператор на централата призна, че за преодоляването на кризата може да са необходими месеци или дори години.

Възстановителните работи в централата се забавят поради опасно високото ниво на радиация във водата, която се е събрала в подземната зала с дизеловите генератори на втори реактор.

Това обявиха експерти, които работят по обезопасяването на авариралите блокове на "Фукушима 1". Според тях високото радиационно ниво във водата вероятно се дължи на това, че тя е била замърсена от ядреното гориво в реактора, което частично се е разтопило.

Освен това на пет места на територията на атомната централа са вчера са били открити следи от заразяване с плутоний. Японските власти твърдят, че то е незначително и няма опасност за хората.

Специалистите по ядрена енергетика и околна среда обаче са песимистични в оценките си за рисковете, свързани с централата.

Те припомнят, че специалисти, които работят по нейното обезопасяване са признали, че високорадиоактивна вода е проникнала в подземните бетонни тунели. От там тя е проникнала извън реактора и вероятно е замърсила околността.