По думите му в момента е важно да се разбере какви са производствените разходи на "Лукойл". Именно тях той определи като "черната кутия" за управляващите, тъй като не е ясно каква роля имат в образуването на цените на горивата...

Стъпка назад ще бъде, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се намеси във формирането на цените на горивата, смята енергийният министър Трайчо Трайков. Затова настояваха потребители.


По думите му в момента е важно да се разбере какви са производствените разходи на "Лукойл".


Именно тях той определи като "черната кутия" за управляващите, тъй като не е ясно каква роля имат в образуването на цените на горивата. Важно според него е да се провери с какви резерви разполага дружеството и ако цените за преработка са твърде високи, да бъдат регулирани чрез тези на вноса.    


"Сметките за сега показват, че това, че има биокомпонент в горивата не би трябвало да води до увеличаването им шест стотинки. Това, което показват сметките засега е, че биокомпонентът е отговорна за максимум 0,50- 1 стотинка в цената на крайните продукти. Тогава бензиностанциите трябва да кажат защо продават дизела с компонента по-скъпо", обясни Трайков.