25 години по-късно радиацията на повечето места в зоната се равнява на около две рентгенови снимки. Има и места, на които, ако човек остане повече от 2-3 часа може да получи такава доза радиация, че процесът на облъчване да бъде необратим.

Най-малко 550 милиона евро ще бъдат отпуснати на Украйна за продължаване на дейностите по ликвидиране на последиците от аварията в чернобилската атомна централа. Това обяви днес украинският президент Виктор Янукович след международна конференция в Киев за набиране на средства.

Янукович допълни, че за нов защитен саркофаг на авариралия четвърти реактор са необходими още около 740 милиона евро. Съоръжението ще струва общо един милиард и 600 милиона евро.

Конференцията се проведе в навечерието на 25-та годишнина от чернобилската катастрофа в бившия съветски съюз. На 26 април 1986-а година се взриви четвърти енергоблок. Радиационното замърсяване обхвана над 155 хиляди квадратни километра с милиони жители на територията на Украйна, Беларус и Русия.

25 години по-късно животът в град Чернобил е  в подема си. Хората чистят града, боядисват оградите и сградите. Строи се нов парк, който след седмица ще посрещне стотици чуждестранни гости. Тук сякаш не мислят за невидимия враг, който винаги е около тях. Никой, обаче, не е забравил.

25 години по-късно в строго забранената 30-километрова зона може да се влиза само със специален пропуск. Радиацията на повечето места в зоната се равнява на около две рентгенови снимки. Има и места, на които, ако човек остане повече от 2-3 часа може да получи такава доза радиация, че процесът на облъчване да бъде необратим.

Преди аварията в 4-ти реактор на Чернобил е имало 192 тона ядрено гориво. Според специалистите поне 50% от него са излезли в атмосферата след експлозията.