В проучването участвали 2500 души...

Хората предпочитат по-високо платена работа с по-малко свободно време, дори и да съзнават, че тя не ги прави щастливи. Това показало проучване проведено от изследователи от престижния университет Корнел в Съединените Щати.  


В проучването участвали 2500 души. Те трябвало да отговорят на въпроса какво предпочитат - работа с годишна заплата от малко над 82 хиляди долара и повече свободно време или служба със  заплащане от близо 149 хиляди долара на година, но с извънредни работни часове.


В първия случай се очаквало анкетираните да могат да са позволят по седем часа и половина сън на денонощие, а във втория само по шест часа. Участниците в проучването трябва да отговорят при кои условия биха се чувствали по-щастливи. Оказало се, че повечето от тях предпочитат работата с по-голяма заплата, въпреки ограниченото свободно време.


Тези хора обаче признали, че при тези условия на труд няма да са щастливи. Щели обаче да ги приемат поради чувството за семеен дълг, желанието за по-високо обществено положение и усещането за по-значима цел в живота.