За агенцията страната остава в категорията на стабилните, но уязвими страни...

Американската рейтингова агенция \"Стандард енд Пуърс\" понижи кредитния рейтинг на Италия с една степен - от \"А+\" на \"А\". Този ход беше обяснен със слабите изгледи за растеж, което ще затрудни намаляването на дефицита и дълга, а и заради крехкото мнозинство на управляващата коалиция на Силвио Берлускони.

Перспективата при подобно понижение е негативна, което означава, че рейтингите може да станат още по-ниски. Това решение отразява намалелите изгледи за растеж на италианската икономика  и преценката ни, според която нестабилността на управляващата коалиция и политическите разногласия в парламента вероятно ще продължат да ограничават способността на държавата да реагира решително на трудната макроикономическа среда във вътрешен и външен план, обявиха от \"Стандард енд Пуърс\".

Италия се ползваше с оценка  \"A+\" от октомври 2006 г. За агенцията страната остава в категорията на стабилните, но уязвими страни. Понижената оценка означава още, че Италия ще трябва да плаща по-високи лихви на инвеститорите, които отпускат нови кредити, като компенсация заради риска да изпадне в състояние на невъзможност за изплащане на задълженията си.