Нямат разрешението на арендаторите...

 

Румънци проучват за нефт и газ в ниви край Шумен. Арендатори от няколко села в региона казват, че сондажите стават без тяхно разрешение. Докато правят сеизмичните изследвания, 30- тонните машини предизвикват мини земетресения, които се усещат и в околните села.

 

Само за два дни румънските работници, които изпълняват поръчка на българска газова компания, са опънали хиляди метри кабели в частни ниви в няколко шуменски села. В  земите си край село Васил Друмев, Петър Петров видял опънати два вида кабели и забити датчици в земята. Питал в областна управа и в община Шумен какво става, но никой не знаел.

 

„Какво е това безхаберие? Хора обикалят от чужди държави по нашите земи, никой нищо не знае, нямаме никаква информация, никой не ни е предупредил. Минават, жалонират, прекарват два вида кабели и след това с тежки вибрационни машини предизвикват мини локални земетресения, кабелите улавят вълните и изследват структурата на земята. Знаете, че сме сеизмична зона, какво може да се получи. Първото нещо, което мисля да направя е да заведа някакво дело\", заяви Петров.

 

Открихме машините в землището на село Ветрище. Работниците не знаеха дали имат разрешение да влизат в тази нива, не било тяхно задължение да говорят със собствениците.