Жалбата е на ПП \"Зелените\"...

На 7 ноември Софийски административен съд (САС) ще заседава по дело, образувано след жалба на ПП \"Зелените\" за касиране на изборите поради множеството нарушения на изборния процес.


Веднага след обявяване на изборните резултати от местните избори, ПП \"Зелените\" внесе жалба за касиране на изборите поради множеството нарушения на изборния процес - гласуване с прозрачни бюлетини, включването на множество хора в \"забранителни списъци\" и невъзможността им да гласуват, лошото разпределение на избирателите по секции и огромните опашки, грешките в протоколите на СИК, нарушенията при предаване на изборните книжа в ОИК и други. Софийски административен съд образува две дела по жалбата - за касиране на изборите за общински съветници и на изборите за кмет. Делата са насрочени съответно за 7 ноември от 15:00 часа и за 8 ноември от 11:30 часа.


Съдът уважи исканията на ПП \"Зелените\" и задължи ОИК да предостави по делата цялата административна преписка по случая и всички книжа и документи, необходими за изясняване на случая. Съдът също така изиска от МВР да представи по делото \"забранителните списъци\" и информация за методиката и критериите, по които те са били изготвени. На съдебна проверка ще подлежат и начинът за образуване на избирателните секции в столицата и броя и разпределението на избирателите, довели до опашки в изборния ден. По делата ПП \"Зелените\" ще трябва да докажат твърденията си за нарушения на изборния процес. В тази връзка съдът указа на ПП \"Зелените\" да предоставят информация за конкретни избиратели, лишени от право да гласуват поради неправомерно включване в \"забранителен списък\", поради опашките пред изборните секции или поради други нарушения на изборното законодателство, както и да докажат изоставянето на изборни книжа без надзор, присъствието на народни представители в ОИК, които са имали неоторизиран достъп до изборни книжа, и другите, твърдени от партията нарушения.


Със свое разпореждане съдът присъедини към жалбата на ПП \"Зелените\" и жалбата за касиране на местните избори на ОДС, която обаче е оставена без движение с указания за предоставяне на допълнителни документи. До момента на сайта на съда няма данни да са получени от ОИК жалбите на другите две политически сили, поискали касиране - БСП и Синята коалиция. /БГНЕС