Очаква се медиците да излязат със становище и за промените в \"Спешната помощ\".

Лекарския съюз ще представи позицията си за финансирането на здравеопазването през 2012-та година. Очаква се медиците да излязат със становище и за промените в \"Спешната помощ\". Припомнямe ви, от съсловието изразиха притеснения, че бюджетът за догодина може да доведе до хаос в системата.

Ако и догодина парите за здраве останат непроменени, лекарите предупреждават, че първият удар ще е по доболнична помощ - с все по-честа липса на направления. Според медиците, дори да останат излишни средства, това не е гаранция, че ще има достатъчно талони за специалист. В момента те се разпределят по районните каси без право да се пренасочат, ако на места се получи недостиг.

Лекарите недоволстват и от начина, по който ще се издържат болниците. Финансирането ще е с прогнозни бюджети, на база свършена работа от минали периоди.

От съсловието очакват проблеми и с потребителската такса. От следвата година тя няма да бъде обвързана с минималната работна заплата, а все още не са ясни и критериите, по които ще се изчислява. Според медиците, това означава, че тарифата за преглед при джипи дори може да надхвърли 3 лева.