В закона е казано, че графикът може да бъде променян после...

До края на декември всички работодатели трябва да изготвят графиците с отпуски на своите служители за догодина, напомнят от социалното министерство. Работниците трябва да заявят датите, в които желаят да почиват през 2012-та.


До 31 декември работодателите трябва да имат готов график с отпуските за догодина. Преди това обаче те трябва да се допитат до служителите си и да се консултират със съответните синдикални организации.


Изключително важно е за работниците и служителите да знаят, че тогава, когато са поканени от своя работодател да заявят предпочитание как ще ползват отпуска - те трябва да го направят - в противен случай, ако не заявят желание как да ползват отпуска, работодателят е този, който сам има правото да определи това, заяви експертът в \"Трудово право\" - Лариса Тодорова.


Графикът за догодина трябва да включва целия размер на годишния платен отпуск и всички служители на съответния работодател. В закона е казано, че графикът може да бъде променян после по обективни финансови, икономически или други причини.


Социалните експерти напомнят, че в графика се включват ползването на отпуск в работни дни - с начална и крайна дата. Ако имаме платена почивка отпреди 2010 година, тя може да бъде ползвана до прекратяване на трудовото правоотношение и евентуално, ако останат неползвани отпуски за периодите до тази дата, при прекратяване на трудовото отношение  работодателят дължи обезщетение.


Отпуските след 1 януари 2010-а имат давност две години. В случай, че не ги използваме през този период - автоматично ги губим. Можем да прехвърляме не повече от 10 дни за следваща година.