Рейтингова агенция заяви, че американските банки може да бъдат засегнати от кризата...

Ден след като антикризисното гръцко правителство получи доверие от парламента, днес се очаква същото да се случи и в Италия. Кабинетът от технократи на премиера и финансов министър Марио Монти ще бъде гласуван в горната камара на местния парламент, а утре с вот в долната процесът по смяна на властта ще бъде завършен. Това ще стане след като Монти представи програмата си за овладяване на дълговата криза на Апенините.

 

Отвъд Океана също очакват с притаен дъх развитието на събитията в Еврозоната. Рейтинговата агенция Фич заяви, че американските банки може да бъдат сериозно засегнати от евентуално разпространение на европейската дългова криза.

 

Предупреждението моментално предизвика спад на фондовите борси. Според Фич американските банки може да понесат тежък удар, ако дълговата криза в Европа продължи да се разпространява, обхващайки и други страни освен Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания.

 

Засега рисковете били \"управляеми\", но инвеститорите реагират мигновено дори и на наглед незначителни отрицателни новини за това как дълговите проблеми в Европа могат да засегнат останалата част от глобалната финансова система.