Все по-често автокрадците се възползват от празничната еуфория и от това, че хората са разсеяни

Все по-често автокрадците се възползват от празничната еуфория и от това, че хората са малко по-разсеяни. Предупреждението идва от МВР, а поводът е, че само за ден в столицата са били откраднати четири коли и то буквално под носа на собствениците им.

 

Схемата на крадците е изключително елементарна, а сценарият е до болка познат на всеки от нас. Потегляме с колата си към офиса. По пътя решаваме да спрем, за да си купим вестник, например.

 

Слизаме за две минути и сме само на две крачки от колата си, затова я оставяме да работи. Само дърпаме ръчната спирачка и слизаме. Така дори на крадец аматьор са му нужни няколко секунди, за да отмъкне автомобила.

 

Звучи прекалено елементарно, но е истина. Само през изминалите два дни по този начин са били откраднати три коли. Млада жена оставяла детето си в училище. Слязла само, за да го преведе през вратата. Докато се върне, джипът й изчезва.

 

Друг шофьор пък оставил колата си, докато си купувал вестник. Когато се обърнал, видял как автомобилът му потегля и изчезва пред очите му.

 

През зимата често крадците се възползват и от това, че оставяме колите си отключени, докато ги почистим от снега. Те използват временното ни невнимание, за да отмъкнат чантата или други вещи, оставени вътре в колата.

 

Тези кражби са много лесни, допълват полицаите, защото при тях ние буквално даваме в ръцете на крадците лесна плячка.