Папа Бенедикт 16 изрази дълбоката си покруса от кървавите атентати в Нигерия...

Папа Бенедикт 16 изрази дълбоката си покруса от кървавите атентати в Нигерия срещу католически църкви, извършени в деня на Рождество Христово.

 

Главата на Римокатолическата църква подчерта в литургията си във втория ден на Коледа, че се моли за ранените и за душите на убитите. 30 търговски обекта на християни са били подпалени през изминалата нощ в североизточната част на Нигерия.

 

В проповедта си, произнесена от прозорец на апостолическия палат във Ватикана, Бенедикт 16 призова за сигурност и мир в Нигерия. Той припомни, че много хора по света са обект на преследване и са обречени да бъдат мъченици.

 

Най-малко 39 души загинаха в деня на Рождество Христово, след като в няколко нигерийски града бяха извършени пет атентата. Отговорност за тях пое радикалната секта Боко Харам.

 

В три от нападенията бяха атакувани католически църкви. 30 търговски обекта на християни са били подпалени през изминалата нощ в град Потиксум, североизточната част на Нигерия.

 

Подпален е и домът на местен християнски лидер. Засега няма данни за жертви и ранени при опожаряването на магазините. Стотици християнски жители обаче напускат града.