Това обаче може да засили \"сивия сектор\" в бранша, сами признават хората...

Все по-трудно ще можем да си наемаме квартира за почивка на морето. Причината - високият туристически данък, който отказва наемодателите от този бизнес. Това обаче може да засили \"сивия сектор\" в бранша, сами признават хората.

 

В Поморие, например, хазяите настояват за законодателни промени, които да отчитат сезонността в курортните градчета и да не ги слагат наравно с големите курортни комплекси.

 

Според действащия вече втора година туристически данък трябва да платят авансово в общинската хазна 30 % върху пълната годишна заетост на къщата за гости или хотела. В Поморие сезонът е не повече от 60 дни.

 

„30 %, това са 3 месеца и реално ние ги ощетяваме с един месец. В момента имаме масов отказ на квартири, т.е. частните хазяи масово отказват категоризацията си\", обясни Иван Алексиев, кмет Община Поморие.

 

Божана Мечкова дава три стаи под наем вече 20 години. С парите подпомага семейството си. Тази година данъкът й ще е с 10 стотинки на нощ - на легло повече от миналогодишните 20 ст.

 

„Напълно се отказвам и нямаме вече тези условия, които имахме едно време. Те сега искат бани, искат тоалетни, искат за 5 лева, за 6 лева. Тогава аз, като платя данъка, защо да давам\", каза Божана.

Отказът на собствениците да дават стаи под наем официално ще доведе до хаос в определянето на цените.

 

\"Хората идват и като му кажеш 10 лева , той ти казва за 5 лева\", допълни Божана.

 

„Живеят на самия плаж. Ще продължат да дават на курорт, но няма да внесат и една стотинка туристически данък. И по този начин ние сами ги вкарваме в сивата икономика\", подчерта кметът.

 

Начини да пестят от данък търсят и хотелиерите в Поморие. Те трябва да плащат по 80 ст. на легло.

„Мисля, че ще бъде повсеместна практика да се намалят звезди, което така малко смешно е като сценарий, но просто за да избегнеш ситуацията, за да платиш по-малко ще бъдат принудени да свалят звезди\". Коментира Георги Тръпков, собственик на хотел.

 

Заради отказа от категоризирани обекти и сваляне на звезди в хотелите тази година се очаква общината да събере едва половината от планирания туристически данък.

 

Репортер: Цеца Алексова