Мотоциклети и мотопеди, които имат от старите регистрационни номера, ще бъдат спирани от движение при проверка...

Всички мотоциклети и мотопеди, които имат от старите регистрационни номера, ще бъдат спирани от движение при проверка. Пътните полицаи уточняват, че става дума за номерата с букви на кирилица, които нямат аналог на латиница. Старите регистрационни табели се срещат по-често в малките населени места, разказват от полицията.

 

Според Българския държавен стандарт от 2000 година регистрационните номера на МПС у нас не трябва да съдържат букви, като тези: Б,Г,Д,Ж,З,Л,П,Ф,Ц,Ч,Ш,Щ.

 

Така е, защото тези букви нямат аналогично изписване на латиница и когато ни спре полицай в Германия, например, дълго ще се чуди как да разтълкува регистрационния номер. При автомобилите смяната на номерата е обхванала почти всички. При моторите и мотопедите обаче има сериозен процент, които се движат със старите табели, които не отговарят на държавния стандарт.

 

"Всички номера, които имат изписване на кирилица, което няма еквивалент на латиница, не отговарят на този стандарт и нямат право да се движат по пътищата за обществено ползване. Такова превозно средство може да бъде спряно от движение и може да бъде санкциониран водачът", обясни гл.инсп. Бойко Рановски - отдел "Пътна полиция" в ГД "Охранителна полиция".

 

Глобата е 20 лева. Крайният срок да сменим номерата изтече точно преди шест години. Вече не можем да минем и годишен технически преглед, ако номерата ни са от старите, защото регистрацията на мотоциклета ни е прекратена служебно. Въпреки това, ако сега отидем в КАТ със старите номера и поискаме да ги сменим, няма да платим глоба за забавянето. Смяната ще ни струва около 30 лева за мотопед и около 40 лева за мотоциклет.

 

Репортер: Христо Калоферов