45-годишен мъж загина, за да предотврати масов бой...

 

Размяна на обидни реплики поставя началото на конфликт, който избухнал снощи между група местни млажеди и роми от карловското село Розино, наети като селскостопански работници в Правище. И двете враждуващи страни били употребили алкохол, по данни на полицията. Атанас е един от участниците в масовото сбиване и разказва, че ромите ги провокирали.

 

Младежите решили да потърсят възмездие за обидите и с камъни нападнали 20-те роми, които били настанени от работодателя си в бившето училище на селото. Ромите също отвърнали, но с брадви, метални тръби и дървени колове.

 

Старши комисар Тодор Чонов заяви, че живеещите наблизо двама братя Илия и Тодор са отишли в училището с идея да предотвратят скандала и да го потушат. В един момент всичко е било нормално. Тръгвайки от училището единият от двамата братя Илия е ударен в областта на главата, след което установяваме множество прободни рани. На път за болницата е починал. Брат му Тодор също е пострадал.

 

Починалият Илия Попов е семеен с две деца. Брат му Тодор е в болница със спукан череп. Няма опасност за живота му. При масовото сбиване има и трети пострадал. Момче от селото, което е с прорезни рани по лицето. В ареста са задържани 12 от ромите. Останалите тази сутрин полицията е извела от селото.

 

Този инцидент отново изкара на преден план проблема с това напрежение между българи и роми, коментира директорът на ОДП - Пловдив Чонов.

 

Като съпричастни към случилото се в ареста за 24 часа са задържани А.С./ 31 г./, М.Б./53 г./, П.Б./25 г./, Й.А./ 38 г./, С.Ю./20 г./, А.А./ 61 г./, Т.А./52 г./, А.А./ 19 г./, П.А./ 32 г./ и 15-годишно момче от Розино, както и А.Я./ 30 г./ и Х.А./ 31 г./ от Христо Даново. Знае се, че около два часа преди инцидента пред магазин в центъра на селото местни жители са обиждали трима от наетите работници, които били в магазина

 

Репортер: Благой Бекриев

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.