Епитемия е наказанието, което очаква крадеца, извършил голямото светотатство...

 

Епитимия, това очаква според църковните канони крадецът на частицата от мощите на св. Йоан Кръстител. Костицата изчезна от православен храм в Сливен само преди няколко дни . Отец Евгений, който е служител в храма, разказва за случилото се в студиото на „Карбовски: Директно".

 

В цялата история на църквата това е третият случай, в който някой краде част от мощи на светец. Преди дни една от шестте костици от мощите на Йоан Кръстител беше открадната.

 

Мнението на отец Евгений е, че вероятно някой е взел костицата, за да благослови дома си. Или поне това е добрият вариант на историята, допълни отчето.

 

Санкцията, която посегателят би изтърпял, е епитимия - наказание с цел изправление. Въпреки това, от храма в Сливен гарантират, че анонимността на човека е гарантирана. От него ще искат да се изповяда, тъй като е извършено голямо светотатство.

 

Ако мощите са изчезнали с комерсиална цел, отец Евгений каза, че такава не може да бъде сигурна, тъй като няма пълна гаранция, че това са наистина мощите на светеца.

 

„Явно българите сме в тежко духовно положение. Ние сме крадци от най-ниския човек до най-високия в правителството... Кражбата е навсякъде около нас" , завърши отецът.

 

Цялово интервю с отец Евгений може да видите във видеото.