Властите в Украйна отричат бившият премиер да е била бита...

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко провежда гладна стачка от петък насам в знак на протест срещу нанесения й от служители на затвора побой. Властите в Украйна отричат осъдената да е била обект на подобни издевателства, съобщава Би Би Си.

 

Тимошенко твърди, че е нападната в болница, където била настанена за лечение на болки в гърба.

 

„Трима от униформените застанаха до леглото ми, увиха ме в чаршаф, издърпаха ме и започнаха да ме влачат по пода. Когато опитах да се защитя, получих здрав юмрук в корема. Извиваха ми ръцете и ме провесваха през прозореца. Мислех, че това са последните минути от живота ми", казва Тимошенко в писмо, прочетено от адвоката й.

 

Киев обаче не признава вина и дори заяви готовност да покани немски лекари да проверят дали по тялото на 51-годишната Тимошенко има следи от насилие.

 

Прокуратурата определи обвиненията на екс-премиера като „провокация".

 

Бившият водач на Оранжевата революция беше осъдена на седем години затвор заради злоупотреба със служебно положение. Тя обвинява заклетия си политически враг и настоящ президент на Украйна Виктор Янукович, че се опитва да й отмъщава като нарежда да бъде тормозена в затвора в Харков.