През изминалото денонощие в катастрофи загинаха двама души...

 

В последния почивен ден трафикът в цялата страна е засилен. За да се избегнат задръствания и инциденти, на входовете и изходите на всички големи градове има сериозно полицейско присъствие. 

 

Въпреки това обаче през изминалото денонощие станаха общо 19 катастрофи, които взеха две жертви. 

 

Оказва се, че най-често инциденти стават на международен път Е-79 от Видин, в отсечката Благоевград – Симитли – Кресна – Сандански. Рискови са и пътищата Ботевград – Новачене – Мездра, отсечката между Стара и Нова Загора, районът край село Подслон. С повишено внимание трябва да караме и между Нова Загора и Сливен, в района на „Петолъчката", по пътя София - Перник при Владая; на пътя Русе-Бяла, по трасето София – Плевен - Русе до гр. Луковит, Горни и Долни Дъбник. Често катастрофи стават и в отсечките София – Самоков - Кюстендил, както и между Самоков и Дупница.

 

Най-натоварено във вторник беше движението по обичайните трасета: Бургас - Стара Загора, в района на Дунав мост и по пътя от Гърция за София.

 

За четирите почивни дни през граничен пункт Кулата – Промахон са преминали над 160 000 души. За да си спестят нерви на пътя, част от пътуващите решиха да се приберат днес още преди обяд. В по-късните часове обаче ситуацията на пътя се усложни, a  рисковите изпреварвания зачестиха. Задръствания не се образуваха.

 

Въпреки засиления трафик, проблем с местата във влаковете и автобусите този път нямаше.

На онези, които трябваше да ползват услугите на железниците, не им се наложи да стоят прави, защото от БДЖ са осигурили допълнително вагони. Това обаче не е гаранция за комфорт, особено за пътуващите през деня. Причина за неубодството се оказаха високите температури.

 

Железницата ползват основно млади хора, които имат карти за намаление, и родители с деца, избрали този вид превоз, за да имат възможност децата им да се поразходят по време на дългия преход.

 

За да се избегне напрежението по улиците на София, от КАТ са осигурили зелени вълни по някои от основните булеварди - „Цариградско шосе", "Ситняково", "Ботевградско шосе", "Цар Борис Трети", "Тодор Александров", "Сливница" и "Европа". 

 

Репортери: Марина Стоименова

Екатерина Николова

Цеца Алексова