Все повече българи остават без работа и се връщат в родината...

 

Новината, че Испания отново е в рецесия, се отрази негативно на борсовите рейтинги в Европа и света. Притесненията на специалистите са, че испанската икономика е прекалено голяма, за да бъде спасена. Асошиейтед прес изчислява, че тя е два пъти по-голяма от сбора на икономиките на другите три затънали в дългове европейски държави - Гърция, Португалия и Ирландия. 

 

Испанското правителство за пореден път потвърди, че мерките за ограничения ще бъдат прокарани, независимо колко тежки са за населението. Премиерът Рахой коментира, че по-голямата част от хората разбират необходимостта от ограничения, въпреки че самите ограничения не им допадат.

 

Все по-тежко става положението и на българите, които живеят и работят в Испания. Заради рецесията и кризата, нашенците остават без препитание и са на ръба на оцеляването. В Испания официално има между 150 и 200 хиляди българи. 

 

Вълни от българи, които се връщат в родината, има постоянно, признава Бистра Генова от Националната асоциация „Хан Кубрат" в Лорка.  Най-често без препитание оставали сънародниците ни, заети в строителството или земеделието.

 

Още за трудностите на българите в Испания вижте във видеото.

 

Репортер: Косара Михалкова