Второ денонощие продължава пожарът в склад за отпадъци...

Училищата и детските градини във Враца затвориха врати днес. Причината е, че второ денонощие продължава пожарът в склад за отпадъци. Над целия град се носят дим и остра миризма.

 

След като пожарът в складовата база за временно съхраняване на битови отпадъци бе ограничен в четвъртък на обед, пожарникарите започнаха да преместват боклука бала по бала, за да го заливат с вода. При пожара изгоряха 400 бали с тегло 130 тона, сепарирани в София.

 

От тлеенето на горящите пластмаси над Враца се носи задушлива миризма, която се усеща най-много от хора с дихателни проблеми и алергии.

Според експертите от Агенцията по околна среда, обаче, засега няма отклонения от нормалните параметри на въздуха.

Експертът от министерството Георги Илиев е до огнището на пожара вече близо денонощие. По негови думи, като бъде изключена миризмата, друг дискомфорт не е имал.

Уредите в мобилната лаборатория на Министерството на околната среда и водите също не показват проблем.

Замерванията до момента не показват превишаване на следените показатели за качеството на атмосферния въздух и засега всичко е в норма, категоричен е Георги Илиев.

Моментните стойности са:  озон - 49 мг., азотният оксид клони към нула, азотен диоксид - 3 мг., серен диоксид - 19 мг., метан - 1.3 мг.

Изследванията за запрашеност на въздуха и за летливи вещества в атмосферата обаче ще са готови след няколко дни.

Половината огнище вече е загасено. Другата обаче продължава да дими.

Пожарникарите няколко пъти успяват да загасят пламъците, но не след дълго те отново лумват. Днес вятърът обърна посоката и целия дим отива към града. Това наложи със заповед на кмета да бъдат прекратени учебните занимания в училищата и детските градини.

 

Междувременно, зрителка на Нова ТВ обясни за сайта на телевизията, че много хора кашлят и говорят дрезгаво. Весела Павлова, логопед в Ресурсен център за подпомагане на обучението и възпитанието на деца и ученици със специални образователни потребности - град Враца, заяви, че се безпокои за състоянието на децата.

 

Притеснена съм за децата, с които работя. Те имат своите здравословни проблеми, родителите им също са силно обезпокоени", сподели още Весела Павлова и допълни:

„Днес бях в едно училище и хората са притеснени. Има някаква паника сред обикновените хора. Няколко колежки се разплакаха, че децата им имат алергии и не се чувстват добре"

По нейни думи ситуацията днес е влошена, тъй като за разлика от вчера няма вятър и пушекът е над града.

Репортер: Румяна Попова

 

Гледайте цялата обедна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.