Демонстрантите се обявиха срещу хода на разследването за петорното убийство по Великден...

Хиляди етнически албанци се събраха в центъра на Скопие на протест срещу полицейската акция „Чудовище". При нея бяха арестувани 20 заподозрени за петорното убийство край Скопие преди Великден тази година.

Срещу част от арестуваните са повдигнати обвинения в тероризъм. Според властите, извършителите са радикални ислямисти.

Днешната демонстрация започна мирно, след края на петъчната молитва в местна джамия. Впоследствие обаче се стигна до сблъсъци между протестиращите и органите на реда.

Голяма група от предимно млади хора бяха категорични, че разследването на петорното убийство край Смилковското езеро е опорочено и преднамерено. Масовите арести на предполагаеми извършители са постановка, смятат етническите албанци.

Македонската полиция задържа десетина души в рамките на операция „Чудовище", като петима от тях бяха оставени в ареста и им бяха предявени обвинения в тероризъм.

"Албанците са само мюсюлмани, а не терористи" и "Няма да позволим монтирани процеси", скандираха протестиращите, събрали се пред сградата на правителството.

Въпреки мирния характер на демонстрацията, се стигна до замеряне на полицаите с камъни. Няколко служители на реда бяха леко ранени.

Демонстрантите заявиха, че протестът е организиран спонтанно чрез социалните мрежи.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова в сайта Nova Play.