Лидерът на крайнолявата партия „Сириза" отново нападна политиката на Съюза по отношение на страната...

 

Нови притеснения разклатиха за пореден път европейското бъдеще на Гърция. Лидерът на крайнолявата „Сириза", която най-вероятно ще спечели предстоящите след месец избори в страната, отново нападна политиката на Европейския съюз.

 

Водачът на коалиция „Сириза" Алексис Ципрас заяви, че европейските лидери и в частност геманския канцлер Ангела Меркел "играят покер с живота на хората в Европа". Според Ципрас мерките за бюджетни съкращения, които поддържа Меркел са "зараза", която е поразила Гърция и скоро ще се разпростре и сред други държави в Европа.

 

Международните наблюдатели отбелязват, че подобна предизборна реторика е опасна и допринася за атмосферата на несигурност за бъдещето на Гърция. Би Би Си припомня, че в понеделник и вторник гърците са изтеглили 1.200 милрд. евро от банковите си спестявания, с което допълнително утежняват и без това сложната ситуация в сектора.

 

В същото време директорът на Международния валутен фонд намекна, че институциите се готвят за вариант, в който Гърция да излезе от Еврозоната. Според Кристин Лагард това ще бъде изключително скъпо, но технически Международният валутен фонд ще бъде готов, ако се стигне до напускането на Гърция.