Нови притеснения за европейското бъдеще на Гърция...

 

Нови притеснения за европейското бъдеще на Гърция. Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард призна, че институцията се готви за вариант, в който Гърция ще напусне Еврозоната и ще замени еврото с драхма. 

 

Според Лагард това е нежелан изход от ситуацията. И все пак: „Ние в Международния валутен фонд трябва да сме технически подготвени за такъв вариант. Това ни е работата. Излизането на Гърция от Еврозоната не е желания от нас вариант. Но това е един от възможните варианти и трябва да сме подготвени. Винаги трябва да се готвим за най-лошото и да се надяваме на най-доброто", каза Лагард.

 

В същото време от Гърция продължават да идват притеснителни сигнали. Водачът на коалицията, която най-вероятно ще спечели следващите избори -  Сириза заяви, че европейските лидери и в частност германският канцлер Ангела Меркел "играят покер с живота на хората в Европа". 

 

Според Алексис Ципрас мерките за бюджетни съкращения, които поддържа Меркел са "зараза", която е поразила Гърция и скоро ще се разпростре и сред други държави в Европа. Международните наблюдатели отбелязват, че подобна  предизборна реторика е опасна и допринася за атмосферата на несигурност за бъдещето на Гърция. 

 

БиБиСи припомня, че в понеделник и вторник гърците са изтеглили 1 милиард и 200 милиона евро от банковите си спестявания, с което допълнително утежняват и без това сложната ситуация в сектора.

 

Междувременно, Международният валутен фонд съобщи, че прекъсва контактите си с Гърция до новите парламентарни избори и че няма да работи с временното правителство на страната, което само ще придвижва текущите дела.