А у нас все още не работи горещата линия за изчезнали деца, която беше въведена от Европейския съюз...

Над 2 милиона деца годишно стават жертва на трафик в света. Това показват последните данни на Фондацията „Център Надя".

В същото време у нас все още не работи горещата линия за изчезнали деца, която беше въведена от Европейския съюз през 2007 година.

През последната година у нас са изчезнали 44 деца. В същото време полицията е разкрила 49 случая. Данните се разминават защото криминалистите работят и по стари досиета. Дори  има случаи от преди 20 години.

Експертите обаче напомнят, че никой не води статистика затова колко деца са на улицата без дом. Това е причината специалистите да искат да се въведе спешният телефон за изчезналите деца – 116 000, на който може да се съобщава информация за дете, което липсва.

У нас включването на специалния телефон зависи от това кога ще бъдат осигурени материална база и персонал. Телефонът беше въведен от Евросъюза през 2007 година.

Данните показват, че именно първите часове след изчезването на дете са от особено значение. Обикновено полицията започва да издирва човек, ако до 24 часа след изчезването му не се е прибрал.

Поддържането на телефонната линия ще струва между 300 и 500 хиляди лева. А целта е да се създаде по-добра комуникация между институциите, които работят по определен случай.