Изявлението направи говорител на държавния департамент...

 

Съединените щати продължават твърдо да подкрепят проекта за изграждането на газопровода „Набуко". Изявлението направи говорител на държавния департамент, след като един от основните участници в проекта, британската компания „Бритиш петролиъм", съобщи, че се оттегля.

 

Проектът Набуко е "сложен в архива", тъй като е икономически нежизнеспособен, обяви официално Иън Кон, високопоставен служител на Би Пи. По думите му компанията вече не разглежда проекта като възможност за пренос на газ от азербайджанското газово находище "Шах Дениз 2". 

 

Целта на европейския проект „Набуко" е да намали зависимостта на Европа от руския газ, като осигури трасе от Централна Азия и Близкия изток до европейските потребители. Очакванията първоначално бяха находището "Шах Дениз" да бъде основен доставчик на синьо гориво за „Набуко" и да доставя около 16 млрд. куб. метра газ годишно за съоръжението. Това обаче е едва половината от проектния капацитет на газопровода от 30 млд. куб. метра годишно. 

 

Българският парламент ратифицира договора за участието на страната в проекта „Набуко". Европейската комисия заяви, че въпреки позицията на Би Пи, продължава да обсъжда цялостния проект. Говорител на Държавния департамент заяви, че проектът „Набуко" е изключително важен за администрацията на президента Барак Обама.