Екипът на Нова посети наргиле бар, който съвсем скоро отбеляза своята седма годишнина

 

След броени дни, а именно на 1 юни, ще влезе в сила забраната за пушенето на закрити обществени места, както и в дворове на училища, детски градини и стадиони. 

 

Решението бе прието с особено негодувание от собствениците на заведения, защото според тях то ще доведе до големи загуби в бранша. Най-сериозни обаче като че ли ще са последствията за местата, които са заложили в своя бизнес основно на тютюнопушенето.

 

Екипът на Нова посети наргиле бар, който съвсем скоро отбеляза своята седма годишнина. Според собствениците за това време мястото е успяло не само да привлече постоянна клиентела, но и да се наложи сред конкуренцията с подходяща атмосфера и асортимент от напитки, свързани с ориенталската култура.

 

„Специалното нещо е, че имаме специален човек, който да ги приготви тези неща. Наемаме специални хора, които са от арабския свят", обясни управителят Зарко Корчев.

 

С влизането на пълната забрана за пушенето на закрито успехът на заведението ще бъде поставен на карта: „Ние, когато няма да можем да предложим тези наргилета, хората няма да идват вече при нас - те главно идват заради това".

 

Собствениците изчисляват загубите, които ще претърпи заведението, на 80% от сегашния оборот. А първата стъпка след първи юни ще е съкращаване на персонала: „Ние сме предупредили момчето, че няма да може да идва на работа да работи, защото той не може да предлага тези наргилета", обясни управителят.

 

Съществуват възможности за запазване на сегашната идея на заведението, но те изискват допълнителни инвестиции: „Можем да направим частен клуб, където хората да са съгласни, че ще се пуши, но това пак ще е свързано със средства - ние не можем да си позволим промяна в това заведение, защото тук са вложени страшно много средства, за да докараме този ориенталски обичай.".

 

Дори и да променят изцяло заведението, най-голямото притеснение  след 1 юни остава загубата на клиенти.

 

Репортер: Марина Цекова